Koνδύλια ψάχνουν ημερομηνία στο καθυστερημένο ΕΣΠΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Koνδύλια ψάχνουν ημερομηνία στο καθυστερημένο ΕΣΠΑ

Της Άννης Καρολίδου
Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, δεκάδες κονδύλια του ΕΣΠΑ έχουν αραχνιάσει στους διαδρόμους των υπουργείων και στη γραφειοκρατία των υπηρεσιών του δημοσίου.

Ανακοινώσεις και μεγαλόστομες εξαγγελίες υπουργών, διαρροές από επίσημες πηγές στoν Tύπο, απέδειξαν για ακόμη μία φορά ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούν την επικοινωνία, παρά την ουσία. Τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς για τα κονδύλια που ενώ έχουν ανακοινωθεί εδώ και μήνες ότι θα δοθούν σε νέα προγράμματα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, εντούτοις παραμένουν από το Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα, στα χαρτιά; Η Voria.gr, μετά από έρευνα, παραθέτει ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα :
• Το Σεπτέμβριο του 2011 στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διένειμε έντυπο καθώς και σχετικές ανακοινώσεις στον Τύπο για την προκήρυξη δύο προγραμμάτων που αφορούσαν στον Εναλλακτικό Τουρισμό για υπό σύσταση επιχειρήσεις (δημόσια δαπάνη 8-10 εκατ.ευρώ) και στον Εκσυγχρονισμό Τουριστικών Καταλυμάτων (δημόσια δαπάνη 40 εκατ.ευρώ). Εκπονήθηκαν Οδηγοί οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν μείνει σε επίπεδο σχεδιασμού. Τουλάχιστον να υπήρχε μία ανακοίνωση για το μέλλον των εν λόγω προγραμμάτων.
• Από τον Απρίλιο του 2012 υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης η ανακοίνωση για την άμεση προκήρυξη του β΄ κύκλου του προγράμματος Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων με τον νέο διευρυμένο τίτλο «Εξωστρέφεια-Μεταποίηση» συνολικής δημόσιας δαπάνης 50 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται ότι ο α’ κύκλος είχε τύχει πολύ θερμής ανταπόκρισης από τους εξαγωγικούς φορείς της χώρας και τον επιχειρηματικό κόσμο. Ένα πρόγραμμα που η αγορά το απαιτεί εδώ και καιρό καθώς ενισχύει επιχειρήσεις για τη δημιουργία και ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους. Μάλιστα είχαν προδημοσιευτεί οι βασικοί όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής του προγράμματος.
Πέρασαν τρεις μήνες και τρεις κυβερνήσεις και ακόμη τίποτα. Αν λάβει κανείς υπόψη την Αυγουστιάτικη ραστώνη και το γεγονός ότι μία προκήρυξη θέλει σημαντική διαδικασία προκειμένου να προετοιμασθεί κατάλληλα (χωρίς να χρειάζονται, όπως συνηθίζεται σε πολλές περιπτώσεις, να τροποποιούνται εκ των υστέρων οι Οδηγοί των προγραμμάτων λόγω παραλείψεων και λαθών), η προκήρυξη του προγράμματος, στην καλύτερη περίπτωση, τοποθετείται σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκτός εάν για χάρη της επικοινωνίας, επισπεύσουν την προκήρυξη αφήνοντας τις αλλαγές για μετά.
• Τον Μάϊο του 2012, λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών του Ιουνίου προδημοσιεύτηκε με ευθύνη της τέως γραμματέως του ΕΣΠΑ κ. Ζεμπιλιάδου ο β’ κύκλος ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των ΠΕΠ, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 435 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ανατέθηκε σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα η προώθηση και ο συντονισμός του προγράμματος με τις Περιφέρειες της χώρας, με σκοπό την προβολή του, παρότι αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί! Παρ’ όλα αυτά οι διαρροές από κύκλους και υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης καλά κρατούν όπως και τα καθημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages