Σε βαθιά κρίση ο αγροτικός τομέας με συρίκνωση... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Σε βαθιά κρίση ο αγροτικός τομέας με συρίκνωση...

Μέσα στο γενικότερο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον ο αγροτικός τομέας επηρεάζεται άμεσα και αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του. Tο αγροτικό εισόδημα βαίνει συνεχώς μειούμενο, ενώ αντί για τις απαραίτητες επενδύσεις καταγράφεται τάση αποεπένδυσης στον αγροτικό τομέα.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας. Όπως ανέφερε, η οικονομική κρίση σε εθνικό επίπεδο βαθαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαπλώνεται. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η ύφεση στη χώρα μας συνεχίζεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και φέτος αναμένεται στο μείον 7% και η ανεργία στο 24%. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Ισπανία, μπαίνει σε μνημόνιο και ετοιμάζεται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, η Ιταλία. Επί του θέματος ανέφερε χαρακτηριστικά «Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται κανέναν, οι πάντες κατηγορούν τους πάντες και όλοι είναι, ή είμαστε, έτοιμοι να παραδώσουμε τον οποιαδήποτε στη δημόσια πυρά. Η ανοχή και η αντοχή του κόσμου άγγιξε τα όριά της και πολύ φοβούμαι ότι οι κοινωνικές εκρήξεις θα προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Πέρα όμως από το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, όπως ανέφερε, το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι δεν παράγουμε καινούργιο πλούτο. Αντίθετα η πίτα μικραίνει μια και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν βρίσκεται το 2011 στο επίπεδο των 180 δις ευρώ (σε σταθερές τιμές 2005) όταν το 2009 ήταν μεγαλύτερο των 202 δις ευρώ. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ έφτασε στο επίπεδο του 17,4 % σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Οι αδυναμίες αυτές σε συνδυασμό με την υποτυπώδη λειτουργία των μηχανισμών παρέμβασης και ελέγχου της αγοράς στη χώρα μας, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα και διαμορφώνουν μία δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages