ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΕΕΡΝΕΙ Η ΕΝΕΡΓΙΕΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΕΕΡΝΕΙ Η ΕΝΕΡΓΙΕΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ...


 Το φετινό καλοκαίρι- και δη παρατεταμένο- εξέπληξε ευχάριστα και έφερε χαμόγελα ικανοποίησης όχι μόνο στους κλαδικούς φορείς του Τουρισμού αλλά και στο οικονομικό επιτελείο.

Ο τουριστικός τζίρος ξεπέρασε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ τις αρχικές εκτιμήσεις, έφερε περί το 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα, “έσπρωξε” τους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 6% και ήταν το “κλειδί” για το νέο “πακέτο” μέτρων στήριξης απέναντι στο “παραφουσκωμένο” ενεργειακό κόστος.

Η προσοχή στρέφεται, πλέον, στις τουριστικές επιχειρήσεις και περιοχές, που σηκώνουν το βάρος του χειμερινού και ως επί το πλείστον εσωτερικού τουρισμού. Κι από πέρσι κιόλας υπήρχε θέμα υψηλού κόστους θέρμανσης, φέτος η κατάσταση χαρακτηρίζεται “εκρηκτική”.

Το δίλημμα των ξενοδόχων για τη χρήση καλοριφέρ
Το δίλημμα είναι απλό: ανάβουν στο φουλ τα καλοριφέρ και μετακυλίεται το κόστος στις τιμές διαμονής ή οι μονάδες απορροφούν το κόστος με κίνδυνο να καταρρεύσουν; Οι πληροφορίες από δημοφιλείς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη οι θερμοκρασίες έχουν “βουτήξει”, αναφέρουν ότι ουκ ολίγες μονάδες, μικρές και μεγαλύτερες, σκέπτονται να λειτουργούν με… διαλείμματα. Έτσι, μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, πολλοί έχουν μπει στον πειρασμό να κατεβάσουν ρολά μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού σε διαφορετική περίπτωση τα λειτουργικά κόστη θα “πετάξουν”.

Συναγερμός και για τα ξενοδοχεία της Ευρώπης
Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά μόνο ελληνικό. Συναγερμό σήμανε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ (HOTREC), η οποία με επιστολή της καλεί τους Υπουργούς Ενέργειας να μειώσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις τιμές, προκειμένου να αποφύγουν το “λουκέτο” χιλιάδες επιχειρήσεις.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι οι εταιρείες του κλάδου αναφέρουν αύξηση στην τιμή κατανάλωσης ενέργειας μεταξύ 200- 600%, σημειώνοντας: «Ο τομέας της φιλοξενίας συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας 2 εκατομμύρια εταιρείες (το 90% από αυτές είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις) και απασχολεί 12 εκατομμύρια άτομα. Παρά το σημαντικό αυτό ρεκόρ, ο τομέας τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συγκεκριμένα τις υψηλές τιμές των τροφίμων, ελλείψεις εργατικού δυναμικού, υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανάκαμψη μετά την COVID-19».

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο ΣΕΤΕ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου στο υπουργείο Οικονομικών, αναδεικνύοντας ένα πρόβλημα, που απειλεί χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έπεσαν θύματα μιας ακόμα γραφειοκρατικής τρέλας. Σε επιστολή του σχετικά με την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας, τουριστικών γραφείων και πρακτορείων ταξιδιών, ο ΣΕΤΕ ρίχνει φως σε μια απίστευτη ιστορία φορολογικού παραλογισμού.

«Τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις λαμβάνουν επιστολές για την μερική επιστροφή της ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε μέσω του προγράμματος «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας». Η επιστροφή αφορά σχεδόν στο σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης. Η επιστροφή της εν λόγω ενίσχυσης είναι αντικειμενικά αδύνατη για τις περισσότερες επιχειρήσεις”, επισημαίνει η επιστολή αλλά το ενδιαφέρον είναι ο λόγος για τον οποίο αναζητούνται οι ενισχύσεις.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως η συγκεκριμένη δράση λαμβάνει υπόψη τις δαπάνες που καταχωρούνται στους με αριθμούς 361-363-364 και 365 κωδικούς της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των τουριστικών γραφείων και πρακτορείων ταξιδίων αποτελεί το κόστος των τουριστικών πακέτων που αυτές πωλούν, δαπάνη η οποία βάσει της ειδικής ρύθμισης του άρθρου 43 του ν.2859/2000 δεν καταχωρείται στους ανωτέρω κωδικούς, αλλά στον κωδικό 349 – στη στήλη εκροών. Ενώ, λοιπόν, οι συνολικές δαπάνες των ανωτέρω επιχειρήσεων υπερκαλύπτουν το ποσό της ενίσχυσης που έλαβαν, το σύστημα δεν μπορεί να “διαβάσει” ότι αυτές δαπάνησαν τη χορηγηθείσα ενίσχυση και παράλληλα υπερβαίνουν το τιθέμενο από την ανωτέρω δράση όριο!

πηγη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages