ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ


 
Οι περιοχές στη Μεσσηνία που βρίσκονται εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών είναι πολλές και, μάλιστα, αρκετές από αυτές παραλιακές και πολύ σημαντικές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ένα σημαντικό τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας (Ναυαρίνου, μετά την απόληξη της οδού Κρήτης), όπως και η Νέα Είσοδος Καλαμάτας (Ηρώων Πολυτεχνείου), οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα ο προσδιορισμός να γίνεται με εκτιμήσεις.

Νέες παραλιακές εντάξεις
Όπως αναφέρουν όλα τα δημοσιεύματα οικονομικών εντύπων, το υπουργείο Οικονομικών αυτή τη φορά θα ασχοληθεί με τις πάνω από 2.000 περιοχές – ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με στόχο οι τιμές ζώνης να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη και των τελευταίων περιοχών στο σύστημα, προκειμένου οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για να υπολογίζει φόρους και τέλη να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

Πρόσφατο δημοσίευμα των «Νέων» ανέφερε ότι ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο, αναμένεται τους επόμενους μήνες να έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις που θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σε αρκετές περιοχές οι υφιστάμενες ζώνες να σπάσουν στα δύο, σε άλλες περιπτώσεις να γίνουν επεκτάσεις, ενώ κάποιες ζώνες θα συνενωθούν.

Επίσης, σε προχθεσινό του δημοσίευμα το «newmoney» αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εκδοθούν νέες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες το σύστημα των αντικειμενικών αξιών (ΑΠΑΑ) θα επεκταθεί σε άλλες 2.167 περιοχές, που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός του εν λόγω συστήματος.

Ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών σημαίνει αυξήσεις σε δεκάδες φόρους, που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες εξακολουθεί να ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών γης και των τιμών εκκίνησης ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής.

Στις πληροφορίες που παρουσιάζει το «newmoney» για τις νέες περιοχές όπου θα υπάρξουν αλλαγές στις τιμές, για τη Μεσσηνία αναφέρει ότι είναι όλες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.

Αυτόματο σύστημα
Τέλος, έχει γίνει γνωστό ότι προγραμματίζεται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και, όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές, θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Το σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων, όπως αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων, όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία που συλλέγει, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Την ίδια ώρα σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων που θα κάνει συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο.

Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία, μετά και την περσινή αναπροσαρμογή, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών είναι ενταγμένες συνολικά 1.472 περιοχές, με την ακριβότερη αυτή τη στιγμή να είναι η γραμμική ζώνη που έχει ορισθεί στην παραλιακή της Καλαμάτας, από την οδό Τσαμαδού και μετά, με τιμή ζώνης 2.150 ευρώ.

Νέες εντάξεις περιοχών της Μεσσηνίας στις αντικειμενικές αξίες είχαμε και σε αυτές που προσδιορίσθηκαν πέρυσι.

Αυτές ήταν:

-Στο Δήμο Καλαμάτας, ζώνες σε Αράχοβα και Περιβολάκια

-Στο Δήμο Μεσσήνης σε Άνω Δροσιά (Πεταλιδίου)

-Στο Δήμο Οιχαλίας σε ζώνες Άνω Δωρίου, Μαρίνα Κακαλετρίου, Νέδα, Πέτρα, Σκληρού και Διμάνδρα Σύρριζου

-Στο Δήμο Τριφυλίας, ζώνη στην περιοχή Μύρος της Κυπαρισσίας.

Όπως προαναφέραμε, όμως, οι πληροφορίες θέλουν στόχος του υπουργείου Οικονομικών να είναι οι νέες εντάξεις στη Μεσσηνία που θα γίνουν φέτος να αφορούν όλες στις παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages