ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, σε συνέχεια του επετειακού ερευνητικού προγράμματος “1821-2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης” που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, προχωρεί στη δημιουργία του πρώτου Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος (περιοχή όπου έγινε η πρώτη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων, Μάχη Κάτω Μηναγίων – 03.03.1825), μέσω της φύτευσης 21 «Δέντρων Ελευθερίας» από 21 ιστορικούς Δήμους της Πελοποννήσου που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση.

Παράλληλα, στην είσοδο του εν λόγω πάρκου θα τοποθετηθεί μόνιμη πινακίδα – χάρτης όπου θα αποτυπώνονται οι τόποι καταγωγής των δέντρων ελευθερίας και θα αναπτύσσονται “21 Μικρές Ιστορίες” της Ελληνικής Επανάστασης που εστάλησαν από τους εν λόγω Δήμους ώστε, ο επισκέπτης να έχει μια συνολική εικόνα των σημαντικών γεγονότων που εξελίχθηκαν στην Πελοπόννησο κατά την δεκαετία 1820-1830.

Η φύτευση – εγκαίνια του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης σχεδιάζεται να γίνουν στις αρχές Απριλίου 2022 και ευελπιστούμε το εν λόγω εμβληματικό πάρκο να αποτελέσει συμβολικό τόπο μελλοντικών συλλογικών εκδηλώσεων των 21 ιστορικών Δήμων της Πελοποννήσου.


Το δένδρο που θα φυτέψει ο Δήμος Τριφυλίας να είναι ο «ασφένδαμος».

Συνδέεται με τον «Ασφένδαμο του Κολοκοτρώνη», το δέντρο που βρίσκεται στο ιστορικό χωριό Σιδηρόκαστρο. Κατά την τοπική παράδοση, στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, ο Θ. Κολοκοτρώνης περνώντας από εκεί πολλές φορές είχε ξεκουραστεί με τους δικούς του «Κλέφτες» και είχε ξεδιψάσει στη γειτονική «Πάνου Βρύση» που βρίσκεται εκεί. Με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας, 200995/7950/19-12-1979, Φ.Ε.Κ. 121/21-2-1980, τ. Δ΄), έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Επίσης, στην ενοριακή Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, υπάρχουν το Ιερό Ευαγγέλιο, καθώς και το Άγιο Δισκοπότηρο, που ορκίστηκαν και κοινώνησαν οι αγωνιστές του 1821 της εποχής εκείνης, από τον Παπα-Κασίμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages