ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ οι τιμές τροφίμων δημιουργώντας ακριβές πόλεις και στην ΕΛΛΑΔΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ οι τιμές τροφίμων δημιουργώντας ακριβές πόλεις και στην ΕΛΛΑΔΑ

 


Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών – Στις διεθνείς τιμές, στην πανδημία, στο κόστος παραγωγής και στον υψηλό ΦΠΑ αποδίδει το καταναλωτικό κοινό τις ανατιμήσεις στην Ελλάδα.

Σε ικανοποιητική θέση, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, στις τελικές τιμές των πρώτων υλών, βρίσκεται η Ελλάδα, την ώρα που οι αυξητικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές συνεχίζονται και το 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών). 

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις διεθνείς τιμές πρώτων υλών, εξακολουθούν να καταγράφονται αρνητικές εξελίξεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Ο δείκτης έφτασε τον Ιανουάριο του 2022 στις 135,7 μονάδες, κατά 32% μονάδες αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 και κατά 19% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021. Όλοι οι επιμέρους δείκτες τροφίμων παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη).

Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τον Ιανουάριο 2021 οι τιμές του κρέατος είναι αυξημένες κατά 17%, των γαλακτοκομικών κατά 19%, των δημητριακών κατά 12%, των ελαίων κατά 34% και της ζάχαρης κατά 20%. Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα, λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, η πλειοψηφία των καταναλωτών, σε ποσοστό 53%, αποδίδει τις ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ακολουθεί η πανδημία COVID-19 με ποσοστό 32%, το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής με 28%, η φορολογία (ΦΠΑ) με 27% και το κόστος λιανικής διάθεσης με 22%.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η μετακίνηση της γνώμης του κοινού από τον Ιούλιο του 2021 ως τον Δεκέμβριο του 2022 για την απόδοση των ανατιμήσεων από την πανδημία, στις διεθνείς εξελίξεις.

Τον Ιούλιο του 2021, όταν οι ανατιμήσεις έκαναν την εμφάνισή τους, οι καταναλωτές τις απέδιδαν στην πανδημία σε ποσοστό 49%, ποσοστό που έπεσε στο 32%, ενώ αντίθετα το 36% απέδιδε τις ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ποσοστό που αυξήθηκε στο 53%. 

Όπως καταγράφεται στον δείκτη τιμών λιανεμπορίου τροφίμων (grocery price index) στη βάση δεδομένων του numbeo, από τις 175 πόλεις που καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πέντε ελληνικές βρίσκονται στην 107η θέση (Αθήνα), 120ή (Θεσσαλονίκη), 109η (Ηράκλειο), 129η (Πάτρα) και 132η (Λάρισα), έχοντας χαμηλότερη τιμή από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο κατά -9%, -16%, -11%, -19% και -21%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages