ΕΚΡΗΞΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

ΕΚΡΗΞΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ
Έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, που αγγίζει τα 260 εκατομμύρια ευρώ, λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φοβάται το οικονομικό επιτελείο.
Mε τις τιμές σε προϊόντα και υπ
ηρεσίες να έχουν πάρει την ανηφόρα και το κόστος ζωής να αυξάνεται μήνα με τον μήνα, τα νοικοκυριά διαπιστώνουν όχι μόνο ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους αλλά και ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα για ρύθμιση οφειλών και την αποπληρωμή δόσεων για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να «εκτροχιαστούν» ρυθμίσεις χρεών λόγω της μείωσης των εισοδημάτων από την ακρίβεια και να δημιουργηθεί μια νέα γενιά οφειλών. Η απειλή μεγαλώνει, καθώς το επόμενο διάστημα « ξεπαγώνουν» μια σειρά από οφειλές που θα πρέπει να αποπληρωθούν, ενώ θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» και νέες υποχρεώσεις προς την εφορία.
Ενδεικτικά:

  • στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία για την ένταξη των κορονοχρεών στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων,
  • στο τέλος Μαρτίου πρέπει να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν από την επιστρεπτέα όσοι επιθυμούν να κερδίσουν 15% έκπτωση,
  • από τον Μάιο πληρώνεται ο νέος ΕΝΦΙΑ, ενώ
  • από το τέλος Ιουνίου ξεκινούν οι 60 δόσεις της επιστρεπτέας.

Στο μικροσκόπιο του ΥΠΟΙΚ
Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τις πληρωμές των χρεών ανησυχώντας μήπως επηρεαστούν οι προτεραιότητες των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους και πληγεί η κουλτούρα πληρωμών.
Ήδη, παράγοντες της αγοράς ζητούν να ενεργοποιηθεί εκ νέου μια ρύθμιση 120 δόσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπορούν τα φυσικά πρόσωπα αλλά και οι επιχειρήσεις να πάρουν μια ανάσα αποπληρώνοντας σχετικά πιο εύκολα τις οφειλές τους. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας απέστειλε επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς ζητώντας θεσμοθέτηση ενιαίας ρύθμισης 120 δόσεων για το σύνολο των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, με τις αυξήσεις στην ενέργεια να διαμορφώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν, η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ ώστε εάν κάποιος ήταν σε ρύθμιση και την έχασε, να μπορεί να κάνει επαναρρύθμιση των οφειλών του.
Νέες οφειλές στην εφορία
Mόνο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 655 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το 2021φυσικά και νομικά πρόσωπα άφησαν απλήρωτους φόρους 5,8 δισ. ευρώ. Αν αθροιστούν και τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη, οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν πια τα 111 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 25 δισ. να χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης.
Στο τέλος του 2021 περίπου 4 εκατ. φορολογούμενοι (3.996.871) είχαν οφειλές στο Δημόσιο, με τους οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να ανέρχονται σε 1.332.050 και 1.951.507 ΑΦΜ να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με τέτοια μέτρα.
Στα 41 δισ. ευρώ οι οφειλές στα Ταμεία
Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έφθασαν κατά το 4ο τρίμηνο του 2021 στα 41,02 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 38,7 δισ. του Σεπτεμβρίου 2021. Τα 1,7 δισ. χρέη των μη μισθωτών για την περίοδο από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν αυτά που κατά κύριο λόγο οδήγησαν σε αυτήν την τόσο δυσμενή εξέλιξη, ενώ προστέθηκαν και 486,8 εκατ. ευρώ που αφορούσαν πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις. Το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους εστάλησαν από το ΚΕΑΟ προς τους οφειλέτες 143.429 ατομικές ειδοποιήσεις για να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages