ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο οικονομικός απολογισμός – ισολογισμός του Δήμου για το οικονομικό έτος 2020, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Έλευθερία'. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στάθηκαν στο γεγονός ότι οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθούν να συνοδεύουν την τελική τους έκθεση. Παρατηρήσεις για τις οποίες όπως είπαν ο δήμαρχος στην αρχή της θητείας του κατηγορούσε την προηγούμενη διοίκηση και έλεγε ότι θα τους στείλει όλους στη δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης υποστήριξε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει μπει τάξη και η προσπάθεια συνεχίζεται με όσες δυνατότητες έχει ο δήμος. Συμπληρώνοντας επίσης ότι οι παρατηρήσεις των ορκωτών έχουν μειωθεί, αλλά και ότι πλέον υπάρχει σειρά και ότι γίνεται γίνεται με πρωτόκολλο.
Στις τοποθετήσεις που έγιναν ο Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε ότι υπάρχουν παρατηρήσεις που έρχονται από παλιά οι οποίες πρέπει να διορθωθούν, όλες αυτές τις ολιγωρίες και αμέλειες είπε προσπαθούμε να τις συντάξουμε για να έχουμε μια κανονικότητα.
Ο Γιάννης Μερκούρης σημείωσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι στις παρατηρήσεις και αναρωτήθηκε τι θα αλλάξει την επόμενη χρονιά που θα είναι οικονομική χρονιά της δημοτικής αρχής, ενώ κάλεσε το δήμαρχο να σταματήσει το παραμυθάκι όπως είπε, ότι βάζει από την τσέπη του, αν θέλει να βάλει να έρθει στην Οικονομική Επιτροπή να το καταθέσει τόνισε, έτσι γίνεται.
Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου σημείωσε πως προέκυψαν 7 παρατηρήσεις και το θέμα είναι αν έγινε κάτι να επιλυθούν. Είναι υπό επιφύλαξη όλος ο απολογισμός και για αυτές τις επιφυλάξεις ο δήμαρχος είχε εγκαλέσει δημοσίως μέλη του συνδυασμού, για τις ίδιες επιφυλάξεις που υπάρχουν και σήμερα, για αυτό και εμείς δεν τον ψηφίζουμε.
Ο Δημήτρης Δριμής σημείωσε ότι τον καταψηφίζει και τόνισε πως θα πρέπει και οι αντιδήμαρχοι που στοιχίζουν 25.000 ευρώ κάθε χρόνο να κάνουν απολογισμό της δράσης τους.
Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε ότι οι παρατηρήσεις είναι σοβαρές και εγκαλούσε ο δήμαρχος την προηγούμενη δημοτική αρχή για αυτές αλλά τι έκανε για να τις εξαλείψει, σημειώνοντας ότι ψηφίζει κατά.
ΖΗΤΗΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Μπαλάκι έχει γίνει η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τριφυλία, καθώς η δημοτική αρχή ζητά από τις άλλες παρατάξεις να φέρουν προτάσεις με προτεινόμενες θέσεις. Η ίδια φαίνεται ότι έχει κατασταλάξει στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, αφού όπως είπε και ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης είναι ο μοναδικός ιδιόκτητος χώρος που έχει ο δήμος. Ενώ για τις δύο θέσεις (δασικές) που ήδη έχουν προταθεί από την Χάιδω Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι η μια αποκλείστηκε, να κοιτάξουμε τη δεύτερη και αν μας πει ΟΚ ο ΦΟΣΔΑ προχωράμε.
Από ό,τι φάνηκε στην συζήτηση που έγινε η πρώτη πρόταση –που όπως είπε ο δήμαρχος απορρίπτεται– είναι λίγο μετά την γέφυρα στο Φιλιατρινό ποτάμι και η δεύτερη που έχει μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και εξετάζεται προσδιορίστηκε κάπου κοντά στα Διπόταμα.
Πάντως η κ. Παναγιωτοπούλου υποστήριξε πως η διαδικασία της έγκρισης αφορά ένα διάστημα 2-3 μηνών αν το θέλουμε και τηρούνται οι προϋποθέσεις. Συμπλήρωσε δε πως για την πρώτη δασική έκταση που έχει προτείνει σε επικοινωνία με το ΦΟΣΔΑ της είπαν ότι είναι κατάλληλη, απορώ είπε γιατί λέει ο δήμαρχος ακατάλληλη.
Αφού ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση ο δήμαρχος σημείωσε πως δεν έχει καταλήξει κάπου, φέρτε προτάσεις, συμπληρώνοντας πως δεν εγκαταλείπουν την ιδέα του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, είναι το μόνο οικόπεδο που έχει ο δήμος. Δεν θα βγω είπε να ψάχνω θέσεις, δεν έχω μηχανικούς για αυτές τις δουλειές. Για να συμπληρώσει πως αυτή που είναι κοντά στο ποτάμι των Φιλιατρών την ξεχνάμε, την επόμενη την έχω δώσει για αξιολόγηση. Με τον αντιδήμαρχο τεχνικής υπηρεσίας να επισημαίνει πως και η πρόταση αυτή έχει πρόβλημα γιατί δεν έχει δρόμο.
Τέλος η κ. Παναγιωτοπούλου ζήτησε να γίνει ένα συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα όπου να κατατεθούν προτάσεις για να συζητήσουν το θέμα της θέσης.
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Το εναλλακτικό σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος που προτάθηκε από την αντιπολίτευση και όχι αυτό που κατέθεσε η δημοτική αρχή ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή με εντάσεις και έντονους λεκτικούς διαπληκτισμούς, με τον δήμαρχο Γιώργο Λεβεντάκη να έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την πρώην αντιδήμαρχό του -από συνεργαζόμενη παράταξη- Χάιδω Παναγιωτοπούλου.
Μάλιστα κατατέθηκαν δύο εναλλακτικά σχέδια, ένα από τους δημοτικούς συμβούλους Ιωάννη Μερκούρη, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, Μαρία Πανουσιοπούλου, Θεόδωρο Αντωνόπουλο, Ιωάννη Αδρακτά και Παναγιώτη Αλευρά, και ένα από τους Δημήτρη Δριμή, Ιωάννη Παρασκευόπουλο, με μικρές όμως μεταξύ τους διαφορές. Με την παράταξη του κ. Δριμή να δηλώνει πως προκειμένου να συμπληρωθεί το 50 συν ένα των συμβούλων ψηφίζουν την πρώτη εναλλακτική πρόταση.
Οι βασικές διαφοροποιήσεις των εναλλακτικών προτάσεων σε σχέση με αυτή της δημοτικής αρχής έχει να κάνει με την ενοποίηση κωδικών που ήταν στα όρια της απευθείας ανάθεσης, αλλά και με το έργο της πλατείας των Γαργαλιάνων που αφαιρούν το ποσό συμμετοχής του δήμου καθώς όπως τονίζουν δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με το συγκεκριμένο ποσό ενισχύουν άλλους κωδικούς, ενώ υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις σε άλλους κωδικούς με μειώσεις ή αυξήσεις ποσών.
Στην εισήγηση της πρώτης εναλλακτικής πρότασης τονίζεται:
«Όσον αφορά το έργο της πλατείας Γαργαλιάνων σχετικές είναι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 1. Η 25/21 με την οποία αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να μην υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης του έργου στο Πράσινο Ταμείο. 2. Η 160/21 με την οποία τάχτηκε υπέρ της εναλλακτικής πρότασης και δεν αποφάσισε την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού για την εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού για το εν λόγω έργο. 3.Κατά της απόφασης του Συντονιστή έχει υποβληθεί προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 του 3463/2006. 4. Υπάρχει, επομένως, εκκρεμότητα για την οποία οφείλουμε να περιμένουμε. 5. Με το ποσό των 219.232 ευρώ του ΚΑ 30.7322.001 “Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων” ενισχύθηκαν οι ΚΑ Σχολική στέγη και κτίριο ΕΤΕ Κυπαρισσίας.
Προτείνεται η δημιουργία ΚΑ για Δημοτική οδοποιία Τριπύλας, ενισχύονται οι ΚΑ Δημοτική Οδοποιία Κυπαρισσίας, Αυλώνας και κτίριο ΕΤΕ από μειώσεις των ΚΑ προμήθεια σκυροδέματος και οικοδομικών υλικών. Το σχέδιο εναλλακτικής πρότασης είναι ισοσκελισμένο, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου».
Στη δεύτερη εναλλακτική σημειώνεται:
«Η εναλλακτική μας πρόταση, συνοπτικά, αφορά: α) Στην ενοποίηση πολλών ΚΑ για τον περιορισμό των κατατμήσεων και των απευθείας αναθέσεων με μηδενική έκπτωση, που έχει γίνει επιστήμη από τη δημοτική αρχή και στην προάσπιση των οικονομικών του δήμου και τη διαφάνεια. Έτσι, ομοειδή έργα ή προμήθειες, όπως αντιπυρική προστασία, προμήθεια οικοδομικών υλικών και πολλά άλλα, που η πρόταση της δημοτικής αρχής τα έφερνε στα όρια της απευθείας ανάθεσης τα ενοποιήσαμε, για να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία ή έστω πρόσκληση για τρεις οικονομικές προσφορές και δημοσιότητα. β) Στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και της νομιμότητας καθώς μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα εγγραφής στον Προϋπολογισμό πόρων του δήμου και ουδείς άλλος. Γι` αυτό αφαιρούμε από το έργο της Ανάπλασης της Πλατείας των Γαργαλιάνων το ποσό των 219.232,00 ευρώ από ΙΠ, το οποίο κακώς έχει γραφτεί. Το ποσό αυτό των δημοτικών χρημάτων ουδέποτε ψήφισε και ενέγραψε στον προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα το Δημοτικό Συμβούλιο. Το αντίθετο μάλιστα. Οι αποφάσεις δε του Δημοτικού Συμβουλίου είτε ακυρώνονται είτε επικυρώνονται κατά τον έλεγχο νομιμότητας της αποκεντρωμένης διοίκησης. Απόπειρα διόρθωσης των αποφάσεων του Δ.Σ. και υποκατάστασής του από άλλα όργανα παραπέμπει αλλού.
γ) Στην ενίσχυση και δημιουργία Κωδικών Αριθμών για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και της συντήρησης – επισκευής σχολικών κτηρίων, για την μελέτη του εμβληματικού κτηρίου ΕΤΕ στην Κυπαρισσία, για την επισκευή του κτιρίου ωρολογιού Φιλιατρών, για τη δημοτική οδοποιία ΔΕ Τριπύλας και Αυλώνος κ.α.».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης σημείωσε πως όλα αυτά είναι για να μπουν εμπόδια στο έργο της δημοτικής αρχής, κάτι που δεν θα το καταφέρουν όμως, καθώς ο κόσμος βλέπει και κρίνει.
Ο Γιάννης Μερκούρης σημείωσε πως το τεχνικό πρόγραμμα έχει έργα 4 εκ. από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν έχετε προγραμματίσει κανένα έργο ανέφερε. Ζητάμε είπε να ενοποιηθούν κωδικοί για να σας προστατέψουμε.
Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση διέπεται από κάποιες αρχές από τις οποίες πρέπει να έχει και το τεχνικό πρόγραμμα, αυτό κάνουμε σημείωσε. Στάθηκε στο πολύ μικρό ποσό που είχε προβλεφθεί για μελέτες που όπως είπε δείχνει ότι δεν έχετε όραμα, δεν έχετε πρόγραμμα. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν 3 κωδικοί για ειδικούς συμβούλους, όταν ο δήμαρχος έχει πάρει ήδη έξι, δεν σας βοηθάνε αναρωτήθηκε τι σας προσφέρουν; Σημείωσε επίσης πως από τα 6 εκ. το 1,5 εκ. είναι στα όρια της απευθείας ανάθεσης. Για να καταλήξει λέγοντας πως προστατεύουν τη νομιμότητα με την πρότασή τους.
Ο Δημήτρης Δριμής πέρα από την εισηγητική πρόταση σημείωσε επίσης ότι δεν ζήτησαν την γνώμη των τοπικών κοινοτήτων και αυτό είπε είναι έλλειμμα δημοκρατίας.
Ο Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε πως όλα αυτά (οι εναλλακτικές προτάσεις) είναι για να ροκανίζουν χρόνο για να αντιμετωπίζει προβλήματα η δημοτική αρχή. Ο ίδιος ο νομοθέτης είπε ότι έχει θεσπίσει την απευθείας ανάθεση. Δεν έχω διαπιστώσει είπε να γίνεται καμία μεροληψία, γίνεται ροτέισον στις αναθέσεις.
Ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε πως για αυτό που κατήγγειλε ο δήμαρχος τους προηγούμενους με τις απευθείας αναθέσεις τώρα το κάνει ο ίδιος, εκφράζοντας παράλληλα τη ριζική του διαφωνία με το τεχνικό πρόγραμμα καθώς επισήμανε πως δεν δίνεται έμφαση σε έργα που έχουν να κάνουν με πραγματικές ανάγκες.  

 ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages