Εκτοξεύονται οι τιμές ενοικίων, ρεύματος, θέρμανσης - Σε επίπεδα... 1999 - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Εκτοξεύονται οι τιμές ενοικίων, ρεύματος, θέρμανσης - Σε επίπεδα... 1999


"Σπίτι μου… σπιτάκι μου" αναφωνούν τα νοικοκυριά, καθώς βλέπουν το κόστος της στέγασης να ακριβαίνει ημέρα με την ημέρα.

Ο σχετικός δείκτης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής –ένα "καλάθι" το οποίο περιλαμβάνει και το ενοίκιο, και το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ή το υγραέριο- έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Ο σχετικός επιμέρους δείκτης αναρριχήθηκε στις 123,5 μονάδες τον Ιανουάριο κάτι που σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι τα έξοδα της στέγασης έχουν αυξηθεί κατά 23,5% σε σχέση με τον 2020 δηλαδή ουσιαστικά μέσα σε έναν χρόνο. Και δεύτερον ότι ποτέ δεν έχει καταγραφεί σε όλη τη χρονοσειρά των στοιχείων τέτοια τιμή δείκτη από το 1999 και μετά οπότε και υπάρχουν σχετικά στοιχεία.
Μάλιστα, εξαιτίας του πληθωρισμού, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ρήτρα πληθωρισμού στα ενοικιαστήρια συμβόλαια, αποκτούν το δικαίωμα να ζητήσουν πρόσθετες αυξήσεις της τάξεως του 5% κατά την ανανέωση των συμβολαίων. Ο λεγόμενος δείκτης αναπροσαρμογής μισθωμάτων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Φεβρουάριο, διαμορφώνεται στο 4,7% καθώς αντιστοιχεί στο 75% της μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που ανεβαίνουν ταυτόχρονα και τα ενοίκια, και η ηλεκτροδότηση και η θέρμανση και το κόστος επισκευής των ακινήτων δηλαδή ουσιαστικά όλα τα "συστατικά" του δείκτη της στέγασης. Βέβαια, η ΕΛΣΤΑΤ, με τις τιμολοψίες της δεν καταγράφει ακόμη σημαντικές αυξήσεις στα ενοίκια των κατοικιών σε σχέση με πέρυσι υπολογίζοντας τη σχετική μεταβολή στο 0,7%.
Αυτό όμως για ειδικούς λόγους, δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Και το 2021, ήταν μια ειδική χρονιά. Λόγω της πανδημίας, οι ενοικιαστές σε αναστολή εργασίας είχαν το δικαίωμα να μην πληρώνουν ενοίκιο, ενώ με αρνητικό πληθωρισμό είναι λογικό ότι δεν είχε ανοίξει συζήτηση για αναπροσαρμογή μισθωμάτων.
Ωστόσο, με την (σχετική) ομαλοποίηση της κατάστασης, οι τιμές των ενοικίων έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ταχύτατα κάτι που φαίνεται είτε στις νέες μισθώσεις είτε στις ανανεώσεις των συμβολαίων. Με την πάροδο των εβδομάδων και των μηνών, αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καθώς ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά από το "δείγμα" θα απαντούν για την αύξηση που κλήθηκαν να κάνουν στο ενοίκιο.
Τα αυξημένα ενοίκια θα έρθουν να προστεθούν στις τεράστιες ανατιμήσεις του φυσικού αερίου (έκλεισε στο +150%) του πετρελαίου που πλέον γίνεται ακριβότερο τον Φεβρουάριο, του ηλεκτρικού ρεύματος που δείχνει να σταθεροποιείται στα πολύ υψηλά επίπεδα άνω των 200 ε
υρώ ανά μεγαβατώρα και φυσικά όλων των υλικών που επηρεάζουν τις όποιες επισκευές χρειαστεί ένα σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages