ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΣΕΙΣΜΟΙ: ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας, με αφορμή το μεγάλο σεισμό της Τουρκίας με τις τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε κτίσματα και υποδομές ξαναφέρνει στο προσκήνιο για μία ακόμη φορά, όπως και στο παρελθόν με δημόσιες παρεμβάσεις του έκανε, το τεράστιο θέμα της προστασίας από τους σεισμούς .

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα ?

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας γίνονται πολύ συχνά αρκετά ισχυροί σεισμοί. Ένας ισχυρός σεισμός ανά ενάμιση χρόνο. Το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης εκλύεται στην Ελλάδα. Παρ όλα αυτά, η αντισεισμική προστασία δεν είναι σε προτεραιότητα. Σχέδιο αντιμετώπισης των σεισμών ολοκληρωμένο αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σε όλη τη χώρα δεν έχει εκπονηθεί, αλλά και το όποιο σχέδιο έχει εκπονηθεί δεν εφαρμόζεται .Οι προσεισμικοί έλεγχοι έχουν ατονήσει. Να σημειωθεί ότι από τα 90.000 δημόσια κτίρια μόλις το 15% έχει ελεγχθεί. Υπάρχουν πολλά δημόσια κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, όταν δεν υπήρχε ο αντισεισμικός κανονισμός, που χρήζουν αντισεισμικής ενίσχυσης. Κανένα τέτοιο έργο δεν έχει ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Με την κατάργηση δε και τις συγχωνεύσεις αρμοδίων φορέων του Δημοσίου, τους προσεισμικούς ελέγχους τους έχουν αναλάβει οι Δήμοι, των οποίων οι πόροι έχουν περικοπεί και το προσωπικό τους συνεχώς μειώνεται. Υπολειτουργούν οι Υπηρεσίες Αποκατάστασης ζημιών, Τ.Α.Σ. κλπ που είχαν αρμοδιότητα για μετά το σεισμό .

Τι προτείνουμε?

Πολλές είναι οι νέες γνώσεις που η επιστημονική κοινότητα έχει για τα σεισμικά φαινόμενα αλλά τρία είναι τα σημαντικά συμπεράσματα τόσο στο επιστημονικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο που έχουν πρακτική αξία στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών του σεισμού.

  1. Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός δεν είναι τόσο πολύ το μέγεθός του όσο είναι η εγγύτητα της εστίας του στην κατοικημένη περιοχή
  2. Η ενσωμάτωση κάθε νέας γνώσης στις αντισεισμικές προδιαγραφές των κτιρίων είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη, αλλά πολύ περισσότερο σημαντική είναι τόσο η τήρηση αυτών των προδιαγραφών, όσο και η τήρηση μερικών βασικών κανόνων, ανεξάρτητα από αντισεισμικούς κανονισμούς, όπως το κόψιμο υποστυλωμάτων, ή το χτίσιμο πάνω σε μπαζώματα, ή και πολλές άλλες κακοτεχνίες. Επίσης, μια ζημιά που δεν επισκευάζεται έγκαιρα έχει δυσανάλογου μεγέθους καταστροφικά αποτελέσματα .
  3. Η πρόγνωση του συγκεκριμένου σεισμού δεν είναι δυνατή. Άρα πρέπει να λειτουργούμε και να είμαστε έτοιμοι ως εάν ο επόμενος καταστροφικός σεισμός πρόκειται να γίνει κάτω από τα πόδια μας το επόμενο δευτερόλεπτο.

Η καλύτερη πρόγνωση είναι η ετοιμότητα .

Για να μην ζήσουμε παρόμοια φαινόμενα, λέμε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να παίρνει αυτά τα μέτρα, ώστε να μειωθούν, όσο γίνεται να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και οι συνέπειες που έχουν μεγάλο κόστος κοινωνικό, οικονομικό, την ίδια μας τη ζωή.

Προτείνουμε άμεσα στην περιοχή μας, στο Δήμο μας:

1.Να ελεγχθούν αντισεισμικά όλα τα δημόσια κτίρια: Σχολεία – Νηπιαγωγεία – Παιδικοί Σταθμοί -Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας – Εκκλησίες – Χώροι συνάθροισης κοινού – Χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας της νεολαίας

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου που απαρτίζονται από άξιο επιστημονικό προσωπικό, να αναλάβουν τους απαραίτητους ελέγχους. Ο Δήμος να ζητήσει και να διεκδικήσει το επιπλέον τεχνικό προσωπικό, ώστε να διεκπεραιώσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους, αν αυτό που έχει δεν επαρκεί.

Ο Σύλλογος μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και με εθελοντική και ανιδιοτελή εργασία από τα μέλη του.

2. Να γίνει ιδιαίτερη καταγραφή στα κτίρια που χρήζουν ενίσχυσης .

3. Να διεκδικηθούν τα απαραίτητα κονδύλια

4. Να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα, να γνωρίζουμε ποιά κτίρια είναι ασφαλή.

Καλούμε και τους άλλους φορείς της Τριφυλίας να στηρίξουν το αίτημά μας, να το κάνουν δική τους υπόθεση, καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να φέρουν προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να παρθούν οι αποφάσεις από την πλευρά του Δήμου για όλους τους απαραίτητους προσεισμικούς ελέγχους και τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας στην περιοχή μας, η οποία είναι στην υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας για σεισμικά φαινόμενα.

20/02/2023

Δ.Σ του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας

Ο πρόεδρος Η γραμματέας

Νίκος Αναστασόπουλος Κατερίνα Τσιγκάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages