“Σήμα” κινδύνου για την κτηνοτροφία σε Τριφυλία και Μεσσηνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

“Σήμα” κινδύνου για την κτηνοτροφία σε Τριφυλία και Μεσσηνία

 


Ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, κομβικών για την επιβίωσή του βρίσκεται το κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας. Αποτελώντας δομικό πυλώνα για τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια, σε καιρούς δύσκολους, με τις τιμές να ανεβαίνουν διεθνώς, αλλά και το αίτημα για ποιοτικά τρόφιμά, να είναι κεντρικό στη δημόσια συζήτηση, αντιμετωπίζει το φάσμα της συρρίκνωσης.

Βασικές αιτίες, το γεγονός ότι για χρόνια, με βάση όσα αναφέρουν γνώστες της κατάστασης, ο κτηνοτροφικός κλάδος αντιμετωπίζεται μόνο υπό το πρίσμα των επιδοτήσεων και όχι μέσα από μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης, με αιχμή τη γενετική βελτίωση, την αξιοποίηση των εγχώριων ειδών, την ανάπτυξη συλλογικών σχημάτων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την οργανωμένη ανάδειξη αλυσίδων αξίας από το “χωράφι” στο ράφι.

Βέβαια, στην “άλλη άκρη της αλυσίδας” τον καταναλωτή κι εκεί καταγράφεται μια δύσκολη κατάσταση με τις τιμές να ανεβαίνουν συνεχώς, χωρίς ωστόσο ο παραγωγός σε πολλές περιπτώσεις να καρπώνεται τις υπεραξίες. Έτσι, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο 2023 προς Ιανουάριο 2022 καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε Γαλακτοκομικά και αυγά της τάξης του 25%, ενώ από μήνα σε μήνα (Δεκέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2022) η αύξηση π.χ. σε τυριά είναι στο 2,6% με τον δείκτη των τροφίμων να παραμένει σταθερά τους τελευταίους μήνες στο +15% και συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο στο 15,4%.

Το γάλα

Ενδεικτικό, συνεπώς, της κατάστασης είναι το τι συμβαίνει με το γάλα, ένα από τα βασικά προϊόντα της κτηνοτροφίας. Με αφορμή, δε, και τις αναφορές για “μποϊκοτάζ” σε γαλακτοκομικά προϊόντα λόγων των τιμών η Ένωση Φυλής Χολστάιν που εκπροσωπεί το 30% των Ελλήνων αγελαδοτρόφων, κυρίως των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων σημείωσε ότι “τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους” ανέφερε η Ένωση και προσέθεσε: “Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες.

Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο” σημειώνει η Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages