Αρνητικός ο τελευταίος απολογισμός για την πορεία των πορτοκαλιών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Αρνητικός ο τελευταίος απολογισμός για την πορεία των πορτοκαλιών


 
Αρνητικός είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός για την πορεία των πορτοκαλιών στην Αργολίδα, ενώ ιδιαίτερα έντονος είναι ο προβληματισμός για το μέλλον της χυμοποίησης λόγω της εγκατάλειψης της καλλιέργειας από τους αγρότες, της έλλειψης αγροτικών χεριών, αλλά και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Ο Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, αναφερόμενος στη φετινή χρονιά δήλωσε ότι «το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών φαίνεται ακόμα περισσότερο στα πορτοκάλια που οδηγούνται στη χυμοποίηση. Κάποια κτήματα, που είχαν επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες και είχαν μικροκαρπία ή απλά δεν καλλιεργήθηκαν σωστά λόγω αυξημένου κόστους καλλιέργειας, δεν μπόρεσαν να δώσουν τα πορτοκάλια στη χυμοποίηση. Αυτήν τη στιγμή, εμείς παίρνουμε για χυμό τα ‘‘σκάρτα’’ από τα εργοστάσια που κάνουν εξαγωγές. Ελάχιστες ποσότητες κόβονται από τα συνεργεία ή ακόμα και από τους ίδιους τους παραγωγούς, ώστε να μην τους μείνουν πάνω στα δέντρα». Η τιμή της χυμοποίησης φέτος είναι 9-10 λεπτά, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν 8 λεπτά.

Στη συνέχεια, ο κ. Αντωνόπουλος, αναφερόμενος στη μελλοντική πορεία, σημείωσε: «Είναι εμφανές ότι εάν δεν υπάρξει ένα σχέδιο ουσιαστικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, τότε η εγκατάλειψη των κτημάτων θα συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να λέμε σε κάποιον ‘‘μείνε στο χωράφι σου’’ χωρίς να καλύπτει τα έξοδά του. Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει τους παραγωγούς που πρέπει να αντιληφτούν ότι οφείλουν να συνεταιρισθούν για να έρθουν πάλι οι καλές μέρες».

Σε ό,τι αφορά το χυμοποιείο της Ένωσης και το αν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες που υπήρχαν, ο ίδιος μας εξήγησε ότι «οι προσδοκίες μας δικαιώθηκαν, γιατί όταν δεν υπήρχε το χυμοποιείο η τιμή ήταν μία δραχμή. Από εκεί και πέρα, τα πορτοκάλια είναι ελληνικά και δεν καλλιεργούνται για χυμό. Αυτό, όμως, δεν μας σταματά να δίνουμε καλύτερη τιμή πάντα από τα ιδιωτικά χυμοποποιεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages